Erzurum'da 'Şimdi Hareket Zamanı'

Erzurum'da 'Şimdi Hareket Zamanı' Avrupa Birliği projesi olarak 2012 yılında uygulanmaya başlayan Move Week kampanyası kapsamında yürütülen “Şimdi Hareket Zamanı” etkinliklerinin Erzurum’da da yapılması için çalışmalara başlandı.

Avrupa Komisyonu Erasmus + SPORT projesi olarak 2012 yılında uygulanmaya başlayan Move Week kampanyası kapsamında yürütülen “Şimdi Hareket Zamanı” etkinliklerinin Erzurum’da da yapılması için çalışmalara başlandı.
Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak’ın daveti üzerine kente gelen Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve ENVERÇEVKO Eurovelo Koordinatörü Feridun Ekmekci, Şimdi Hareket Zamanı haftasının proje hedefi olan, hareketsizlikten kaynaklanan sağlık sorunları ve projenin uygulanmasıyla ilgili etkinliklerin önemi hakkında bir sunum yaptı. Aynı zamanda Move Week koordinatörü de olan Ekmekci 29 Eylül - 5 Ekim 2014 tarihleri arasında Avrupa’da gerçekleştirilecek olan Now We Move (Şimdi Hareket Zamanı) etkinlikleri için bilgilendirmede bulunarak, etkinliğin geçen yıl ülkemizde Uzundere ve Bodrum İlçelerinde gerçekleştirildiğini söyledi. Bu yıl ilk tanıtım toplantısını burada yapan Ekmekci çevre dostu bisiklet ve bisiklet kullanımının ekonomik, sosyal ve çevresel faydalarını vurguladı. ENVERÇEVKO Eurovelo Koordinatörü Feridun Ekmekci, “Bu kapsamda Now We Move haftasında farkındalık oluşturulması bakımından Erzurum’da da bu etkinlikleri gerçekleştirmek istiyoruz. Avrupa Bisikletçiler Federasyonu ECF verilerine göre 34 Milyon Avrupalı bugün bisiklet kullanıyor. Bu şekilde ekonomik değer 200 Milyar Euro bulmaktadır. Altyapı maliyeti çok daha ucuz. Bir km araç yoluna karşılık 10 km bisiklet yolu yapılabiliyor. Avrupa ulaşım aracı olarak şuan yüzde 7.4 oranında kullanıyor. 2020’ye kadar bu oranı yüzde 15’e çıkarmayı hedefliyor. “dedi.
Bir diğer sunumda ise Uluslararası Düzeyde Bisiklet Politikalar Geliştirilmesi ve Erzurum’da bir proje hazırlanması hususunda görüş alışverişinde bulunuldu. 1999 yılından bugüne kadar devam ettirilen ve Avrupa Komisyonu tarafından “Akıllı Enerji Projeleri” kapsamında desteklenen bir proje çalışması olduğunu kaydeden Ekmekci, kent içinde bisiklet politikaları geliştirilmesi için yöntem ve metodları sundu. Toplantıda Erzurum ve ilçelerinde bisiklet politikalar eylem planı hazırlanması yönünde görüşlerde dile getirildi.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve ENVERÇEVKO Eurovelo Koordinatörü Feridun Ekmekci’nin sunumunu dinleyen Vali Altıparmak, bisiklet kullanımının yaygınlaştırılmasından yana olduğunu söyledi. Kent içi yaya ve bisiklet trafiğinin hayata geçirilmesi gerektiğini kaydeden Vali Altıparmak bazı caddelerin araç trafiğine kapatılmasının şehri rahatlatacağını ve havasını değiştireceğin belirtti. Yaya ve bisiklet ile yapılan seyahatlerde gerçekleştirilen alışveriş oranlarının arttığına dikkat çeken Vali Altıparmak kent merkezinin dışında ayrıca Tabyaların da bisiklet trafiğine açılabileceğine dikkat çekti.
Valilik toplantı Salonunda Vali Dr. Ahmet Altıparmak başkanlığında yapılan toplantıya Vali Yardımcısı Ömer Hilmi Yamlı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Fikret Öztürk, Gençlik Hizmetleri ve spor Müdürü Memduh Ceyhan, Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faris Karahan, İl Sağlık Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüğü temsilcileri ile katıldı.